Binnenzwembaden

Binnenzwembaden

Bij het bouwen van een binnenzwembad komt veel meer om de hoek kijken dan bij een buitenzwembad. Het moet dan ook altijd uitgevoerd worden door een gespecialiseerd bouwbedrijf, al dan niet in samenwerking met een architect. Want zonder gedegen kennis kan er te licht gedacht worden over onderwerpen als ventilatie, luchtbehandeling, isolatie en verwarming.

Met een constructie en technische installatie die perfect passen bij de gegeven locatie heeft u een leven lang plezier van uw binnenzwembad. Is dit onvoldoende op orde, dan kunt u te maken krijgen met ongemakken zoals schimmelvorming, een torenhoge energierekening of warmteoverdracht naar de aanliggende ruimtes. In het ergste geval kunt u zelfs worden geconfronteerd met betonrot en schade aan het gebouw. 

Wilt u vooral kunnen genieten van uw binnenzwembad en risico’s voorkomen? Laat u dan adviseren door Heuff Zwembaden & Wellness

Luchtbehandeling van een binnenzwembad

De relatieve vochtigheid in een zwembadruimte is altijd hoger dan in andere woonvertrekken. Maar als deze té hoog is, heeft dit allerlei nadelige consequenties; vochtophoping, schimmel, betonrot en daardoor zelfs beschadigingen aan het gebouw. Bovendien is een ruimte met een te hoge vochtigheid niet aangenaam om in te vertoeven en slecht voor de gezondheid. Een goed luchtbehandelingssysteem die de relatieve luchtvochtigheidsgraad onder controle houdt is dan ook essentieel.

Een deugdelijk luchtbehandelingssysteem is voorzien van aan- en afvoerkanalen die voorzien zijn van aanzuig- en uitblaasroosters. Eventueel aanwezige raampartijen worden voorzien van spleetroosters zodat er geen condensatie op het glas optreedt. Om alle genoemde problemen te voorkomen is het positioneren van de spleet en aanzuig- en uitblaasroosters een taak van de specialist.

Gewapend betonconstructie of prefab binnenzwembad

Voor een binnenzwembad adviseren we te allen tijde deze te bouwen uit een gewapend betonconstructie. Hoewel het prijstechnisch aantrekkelijk lijkt om voor een prefab zwembad te kiezen is dit absoluut af te raden. In het verleden hebben we helaas meerdere keren voor grote uitdagingen gestaan om problemen met prefab binnenzwembaden op te lossen, waarbij enkele keren zelfs de kapconstructie van een gebouw moest worden verwijderd.

Isolatie van een wellnessruimte

Bij een  zwembadwatertemperatuur van circa 28 graden moet de temperatuur van de ruimte  2 tot 4 graden hoger zijn. Dit lijkt hoog, maar in de praktijk is dat wel wenselijk.  Niet alleen het water, maar ook de wellnessruimte zelf moet natuurlijk aangenaam van temperatuur zijn. Anders koelt u te snel af na het zwemmen. Bovendien functioneert de luchtbehandelingsapparatuur bij die temperatuur het best.

Echter, met zulke hoge temperaturen is er altijd sprake van warmteoverdracht naar de aangrenzende woonvertrekken. Om te voorkomen dat u deze constant, dus zowel in de zomer als in de winter, moet koelen is de juiste isolatie extreem belangrijk. Zonder dat krijgt u te maken met een zeer hoge energierekening voor verwarming én koeling. Het is zelfs mogelijk dat u de aangrenzende ruimtes helemaal niet op de gewenste temperatuur krijgt. Voor een woonkamer is die kans misschien niet zo groot. Maar bij een slaapkamer, waarvoor een lage temperatuur meestal wenselijk is, leidt dit al snel tot (gezondheids)problemen.

Om warmteoverdracht te voorkomen is isolatie van de wellnessruimte alleen niet voldoende. Met een doordacht systeem in de constructie kan warmteoverdracht tegen worden gegaan mits dit vroegtijdig en tijdens het bouwkundig ontwerp al wordt meegenomen. Heuff Zwembaden & Wellness is hierin gespecialiseerd.

Specialisaties

Heuff Zwembaden & Wellness ontwerpt, adviseert en begeleidt voor de aanleg van een zwembad. De feitelijke bouw wordt door andere partijen uitgevoerd. Onze toegevoegde waarde zit in de jarenlange technische kennis en ervaring op het gebied van alle soorten zwembaden.

Buitenzwembaden

Van grondverzet tot eenvoudig onderhoud

Binnenzwembaden

Aandacht voor energieverbruik en comfort

Zelfbouwzwembaden

Begeleiding van de handige doe-het-zelvers